Programul Gritty îți propune o provocare demnă de un Oscar pe care l-ai putea avea acasă (nu, statuietele le lăsăm la Hollywood, unde le e locul). Cu alte cuvinte, dacă te angajezi să te antrenezi, efortul tău va fi unul consistent. Ca părinte (sau adult care are în grijă un Omuleţ, în calitate de educator, bonă, bunică, profesor etc), vei experimenta calea eroului tăvălit în toate colțurile minții, unde praful și rugina s-au așezat nemilos (tu nu ai nici o vină, mintea are erori de care nimeni nu ți-a spus!). Iar Gritty îți pune la îndemână instrumente de încredere pe care le vei putea mânui, în final, cu o acuratețe de maestru. Da, pentru că ne place performanța, dar mai ales libertatea de a alege performanța, alegere la care te provocam!

brain-handParentingul (meseria de părinte pentru care nimeni nu te pregătește și care te poate lua prin surprindere) este un domeniu care înflorește, însă, pe alocuri, este întrețesut cu mituri. Unul dintre ele supradimensionează rolul părintelui în dezvoltarea personalității copilului. Cercetări știintifice revoluționare ale psihologului Judith Rich Harris demonstrează faptul că stilul parental are un impact mult mai slab decât este perceput asupra dezvoltării trăsăturilor de personalitate ale copilului, acestea formându-se mai degrabă în raport cu mediul împărtășit și cu genele. Dar stilul parental este într-adevăr esențial în demersul de a contura caracterul copilului și aici intervine Gritty.

Pe de altă parte, o echipă extraordinară de cercetători in domeniul psihologiei au conturat o stiinta care capata amploare prin mesajul constructiv asupra naturii umane – Psihologia Pozitiva. Aceasta ne vorbeste de ani buni deja despre “ceea ce oamenii liberi care nu suferă, aleg sa facă”! Fără a fi o noutate, beneficiul imens este dat de calitatea informațiilor validate științific, măsurabile, care au reusit să monitorizeze progresele datorate antrenamentului într-o zonă abundentă în termeni de potențial – CARACTERUL! Psihologia Pozitivă îl definește drept (o definiție asupra căreia mai multe autorități ale domeniului au ajuns la un consens):

“Un set de abilități care contribuie la starea de FERICIRE (Well-Being) pe care fiecare părinte o dorește pentru copilul său, asupra căruia toate religiile și politicile sociale au agreat de-a lungul timpului”


Reprezentanții marcanți ai acestui curent psihologic – Christopher Peterson și Martin Seligman susțin:

Gritty-Kids-BrainCaracterul este principala structură ce susține o viață de bună calitate, o viață fericită, o viață care înflorește (flourishing este termenul original). Cum ştii că înfloreşti?

 • Trăieşti emoții pozitive
 • Eşti angajat și implicat în ceea ce faci
 • Ai relațiile satisfăcătoare
 • Experimentezi un sentiment profund de sens
 • Te bucuri de realizări și succes

Toate acestea sunt susținute de către abilitățile de caracter, un fel de super-puteri interioare ce pot fi învățate, practicate și cultivate! Alături de iubirea necondiţionată, părinții, împreună cu educatorii, pot dărui copiilor un prețios cadou, ajutându-i să își formeze trăsăturile de caracter încă din primele zile de viață!


Cum?

Acesta este obiectivul central al proiectului Gritty: Antrenamentul psihologic inteligent și inovativ al caracterului la copii și părinții acestora (care participă activ în modul în care ghidează mintea în formare (mind in the making) și construiesc trăsături pozitive de caracter). Când spun Caracter, Gritty ia în considerare în mod special 7 dintre ele pe care le regăsești mai jos.

De ce? Cele 7 au impact deosebit asupra rezultatelor academice și profesionale, fără a exclude complet întregul context de dezvoltare, unic și personal. Gritty țintește să-ți ofere perspectiva unui stil de viață sănătos în cadrul căruia TU, copil sau adult, să îți manifești cea mai bună versiune a ta!

Cu copiii vom antrena abilitățile de caracter prin jocuri explozive și experimente captivante cu traineri care folosesc comunicarea ecologică și viziune caracterială.

Cu adulţii vom dezlega împreună un puzzle în urma căruia, aplicând principiile de dezvoltare a minții pe care urmează să le înțelegă, vor avea relații sănătoase și înfloritoare cu copiii lor.

Conform cercetărilor realizate în acest domeniu, succesul școlar/academic și împlinirea obiectivelor sunt facilitate în mod special de următoarele șapte trăsături pozitive de caracter :

GRITCURIOZITATEARECUNOȘTINȚAINTELIGENȚA SOCIALĂOPTIMISMULAUTOCONTROLUL ENTUZIASMUL

 

Dovezi din știința psihologică:

 1. Dweck, C.S. (2006). Mindset: How You Can Fulfill Your Potential. New York, NY: Random House.
 2. Medina, J. (2008). Brain Rules. Seattle, WA. Pear Press
 3. Mischel, W. (2014). The Marshmallow Test: Mastering Self Control. Little, Brown and Company. (cartea încă nu a fost publicată)
 4. Peterson, C. (2006). A Primer in Positive Psychology. New York, NY: Oxford University Press.
 5. Peterson, C., Seligman, M. (2004). Character Strengths and Virtues. New York, NY: Oxford University Press.
 6. Seligman, M. (2011). Flourish. London: Nicholas Brealey.
 7. Seligman, M. (1991). Learned Optimism. New York, NY: A. A. Knopf.