Focus by Gritty

#Atenția* este o metacompetență valoroasă pentru copii. Este o abilitate mentală (funcție executivă a cortexului prefrontal) care de cele mai multe ori nu apare de la sine, ci datorită unui antrenament. Copilăria este un spațiu perfect pentru a cultiva #Atenția și a-i face loc în spațiul gândirii structurate a copiilor. Metacompetența de fapt asta și este: o abilitate de care ești conștient și o pui la treabă în mod voluntar.

În acest sens am conceput un Modul care să faciliteze înțelegerea, antrenamentul și folosirea Atenției. Cu alte cuvinte, sesiunile de lucru vor fi gândite în jurul următoarelor obiective/beneficii:

🧩Copiii să își crească puterea focalizării. Să poată să își antreneze în mod deliberat capacitatea de a se concentra. Să își reprezinte că atenția este o resursă mentală limitată, care direcționează energia mentală ca o lanternă 🔦 și este consumabilă și reîncărcabilă ca o baterie 🔋.
🧩Să înțeleagă valoarea pauzelor distractive 🎼 între sesiunile de lucru focalizat (default mode network).
🧩Să capete viteză 🏎 în ritmul activităților.
🧩Să poată conștientiza și elimina distractorii 📱 săi specifici.
🧩Să își poată planifica 📆 activitățile.
🧩Să acceseze ori de câte ori are nevoie de instrumente de creștere a focalizării: meditație, ascuțirea simțurilor, cleaning mental, relaxare pentru a se pregăti de efort 🧘‍♂.
🧩Să își ducă până la capăt activitățile ✅ și să se bucure de ceea ce a realizat.
🧩Să câștige o viață trăită mai conștient 🌅.

*Atenția este parte integrată din trăsătura de caracter #Autocontrolul, trăsătură pe care de ani de zile o vizăm în antrenamentele Gritty. Atunci când știi să te focalizezi, știi să te oprești, amâni gratificarea imediată – îți folosești autocontrolul! Walter Mischel este cercetătorul care a pionierat experimentele pe tema autocontrolului la copii. Pentru el e clar că până la 12 ani copiii nu au nici o șansă să înțeleagă cât de prețioase sunt gândurile raționale în raport cu emoțiile care înfierbântă reacțiile pe care mai târziu le regretă. De aceea, până atunci, copiii pot avea la îndemână strategii și instrumente mentale care să îi ajute să se focalizeze, să amâne plăcerea de moment, să acceseze o anume flexibilitate mentală care îi ajută să se reorienteze permanent către obiectivele lor de dezvoltare. Asta înseamnă ca cei mici să înțeleagă ceva din tehnologia lor mentală, despre cum interacționează sistemul fight-or-flight versus rețelele din creier care sunt disponibile pentru o analiză complexă a unei situații. În atelier vom crea simulări ale acestor situații și vom delibera la rece reacțiile. Apoi vom avea secțiunea de strategii cu care fiecare participant le va putea pune în aplicare din aceeași zi.

Organizatoric:

Modulul are 8 sesiuni, livrat pe Zoom, cu frecvență săptămânală, consecutive și o sesiune individuală la începutul programului, un interviu de pregătire. Sesiunile absentate și anunțate cu 24 ore în avans vor fi recuperate individual.

• Grupuri de vârste eligibile ale copiilor: 4-7 ani, 8-10, 11-13 ani.

Calendar: În fiecare Sâmbătă în intervalul 3 Aprilie –  29 Mai (cu excepția zilei de 1 Mai)

Grupul 4-7 ani 10:00-10:40

Grupul 8-10 ani 11:00-11:40

Grupul 11-13 ani 12:00-12:30

Durata unei sesiuni: 40 minute.

Vom comunica mult! Înainte de fiecare sesiune, va fi trimis părinților design-ul sesiunii, urma fiecărei sesiuni de lucru, va exista un raport și între sesiuni trainerii vor trimite mesaje video de 2-4 minute (vom crea un grup pe WhatsApp pentru a ușura întreg procesul de comunicare) care să fie vizionate de copii pentru a-i invita într-o sarcină practică și în acest fel vom crește rata de succes al Modulului.

Metode de lucru inspirate din filosofii educaționale nordice, studii recente în domeniul Atenției și Autocontrolului, activități testate și validate împreună cu copiii din antrenamentele pilot organizate de Gritty Education.

Costul Modulului? Valoarea Cursului este estimată la 570 lei. Păstrăm pentru comunitatea Gritty onorariul de 450 lei și pentru noii veniți în grupul nostru le oferim cost redus de 500 lei.
Plata se va face în contul (menționând destinația plății – Servicii Educaționale + (Numele Copilului Dvs)):

                SC Smart Changers SRL

                Banca Transilvania RO04BTRLRONCRT0541970401

Înscrierile se vor face accesând acest Formular. Vă puteți înscrie până pe 28 Martie 23:59. Veți fi contactat telefonic pentru validarea înscrierii și programarea interviului cu copilul Dvs.


Trainer:
Laura Borzea,
psiholog,
contributor și colaborator Gritty Education,
fondator Leagănul Vieții
Liliana Hadji, designer al cursului

Bibliografie:
  1. The Marshmallow Test, Undestanding self-control and how to master it, Walter Mischel
  2. Focus,Daniel Goleman
  3. DorMarina Badea
  4. Deep Work Concentrarea ca superputere într-o lume a perturbărilor, Cal Newport
  5. Smart but Scattered: The Revolutionary “Executive Skills” Approach to Helping Kids Reach Their Potential, Peg Dawson, Richard Guare
  6. Peak, Anders Erricson