Unii le numesc Școli de Vară. Alții Tabere Urbane. Noi le numim GrittyLabs. Și suntem la a cincea ediție.

🗝 Cool the Present and Warm the Future. 

Cuprins:

 1. Intro
 2. Echipa
 3. Locația
 4. Aspecte organizatorice
 5. Discount-uri
 6. Analiză oportunitate-cost. Valoarea pe care fiecare Lab aspiră să o creeze
 7. Calendar
 8. Structura unei zile de Lab?

Intro:

🧠 Ce este mintea? Sunt lucruri pe care le cunoaștem, datorită psihologiei și neuroștiințelor, datorită poeților și romancierilor, dar sunt semnificativ mai multe lucruri pe care nu le cunoaștem. Știm însă că, în mod sigur, mințile noastre sunt proiectate pentru a supraviețui, dar și pentru a construi ceea ce numim fericire.

Așa s-a născut Gritty Education, dintr-o dorință de a familiariza copiii cu acea parte a minții lor creatoare de bunătate, cea care diferențiază și cultivă tot ce este uman în noi. Experții din psihologia pozitivă, în frunte cu Martin Seligman, au numit-o #caracter. Caracterul este o colecție de trăsături pe care o persoană și le poate cultiva în mod deliberat. În această vară lansăm a V-a ediție a Taberelor Urbane Gritty pe care le numim Labs 👌.

Fiecare Laborator este dedicat unei superputeri de #caracter și scopul lui este de a uni copiii într-o echipă care, pentru 5 zile, se transformă în oameni ai științei psihologice, apelând la practică, experimente, materiale video, afișe, colaje, grittystorming pentru a dezbate, reconstrui și valida idei despre o superputere. La finalul acestei călătorii, participantul va pleca cu idei noi despre propria minte și cu un set de atitudini și practici. Acestea îi vor sprijini o versiune mai bună a propriei persoane, orientată către a impacta pozitiv viețile celor din jur folosindu-și calitățile dobândite 🗣.

Scopul este să creăm un program dinamic, în care îmbinăm atmosfera de vacanță cu învățarea experiențială, motivând copiii să își dorească să acceseze informații noi. Vom avea excursii locale, mentori-invitați, un set vast de jocuri și activități, o bibliotecă pentru copii și device-uri tehnologice folosite (secvențe scurte de timp) în scopuri educaționale.

TEMA care va traversa toate Laboratoarele este GreenCause. Suntem în fața unor fenomene globale din perspectiva ecologică ce merită toată atenția noastră! În acest sens vom combina două direcții:

 • 🌏 Nature Mindfulness – contemplarea și aprecierea naturii, așa cum este ea. Vom medita afară, vom observa mediul, ne vom transpune în pielea unui biolog care identifică și explică fiecare fir de iarbă.
 • ♻ Creative Recicle – orice resursă existentă care va putea fi reciclată, va fi pusă în slujba proiectelor din Labs. Vom încuraja în acest sens prezența în modul în care folosim obiectele și inainte de a fi aruncat (o bucată de hârtie decupată, un pahar de unică folosință, o jumătate de fruct rămas), să reflectăm dacă îi putem reinventa utilitatea sau dacă data viitoare calibrăm mai bine cât ne este necesar.

Echipa:

Laboratoarele sunt create și livrate de Liliana Hadji, Laura Borzea și invitații lor.

Liliana Hadji este psiholog, are un master și un doctorat în cinematografie, este mămica a doi copii veseli și acum 15 ani s-a îndrăgostit de educație. Co-fondator Gritty Education, dezvoltă programe de antrenament psihologic în școli și grădinițe, cu sportivi de performanță și colaborări TV. CV Liliana Hadji

Laura Borzea este psiholog, fondator al proiectului Leagănul Vieții, inițiatoarea unor conferințe dedicate #atașamentului sănătos copil-părinți, creatoarea unui loc superb: Șura cu Nuferi, mama lui Teo, un băiețel care adoră să modeleze și să citească. Laura iubește viața într-un mod simplu și în mod sigur veți fi atinși de sensibilitatea ei. CV Laura Borzea


Locații:

Șura cu Nuferi, un loc nou-nouț (lansat în 2021), o combinație inedită între spațiu contemporan și natură sălbatică. Locul perfect pentru experiențe memorabile!

Adresa: SNAGOV, STR GORUNULUI, NR 14

Șura cu Nuferi s-a născut la rascrucea a doua visuri: un loc pentru oameni mici și un loc pentru oameni mari; o oaza de bine pentru cei ce calcă pragul unui colț de natură ce respiră a sălbatic. Șura de pe lac este marginită de tufe mari de trestie ce răsar de pe malul lacului pe de o parte și o curte generoasa numa’ bună pentru zbenguit, pe de cealaltă parte. Este o oază de liniște, împreună cu cele 30 de rațe sălbatice ce sălășuiesc în coada lacului, vă așteaptă să opriți timpul într-o poveste scrisa așa cum vă doriți, desculți, relaxați, provocați! Suntem norocoși că putem păstra pentru voi viața sălbatică din jur, să putem fi observatori ai naturii și să cadem în visare la marginea unei feerii sau într-o fereastră a timpului.

Credit video @Claudiu Simiz, 11 ani, voluntar

Galerie Șura cu Nuferi

Aspecte organizatorice:

 • Trainerii sunt prietenoși și îi recomandă abilități excepționale
 • Sunt invitați copii între 5 și 13 ani
 • Număr de locuri: 10-20 copii.
 • Vor lucra în grupuri de vârste similare sau mixte, în funcție de proiectele Laboratorului. Copiii mai mari pot face leadership în relație cu participanții mai micuți. Copiii învață foarte frumos unii de la ceilalți.
 • Program de activități: Luni-Vineri 9.00-17.30. În varianta sleepover, vom prelungi activitățile și ora de culcare va fi odată cu apusul soarelui, iar cea a trezirii, odată cu cocoșii 🙂
 • Asigurăm transport Piața Victoriei – Șura cu Nuferi cu plecare la 8.30 și întoarcere la 18.15 sau puteți ajunge direct în locație, în cazul în care aceasta este în proximitatea Dvs.
 • Vom lua toate măsurile de protecție anti-Covid în acord cu recomandările UNICEF: Mesaje și acțiuni esențiale privind prevenirea și controlul COVID-19

Vă tentăm la Sleepover Snagov și cam așa va fi atmosfera dormitului peste noapte la Gritty:

Ați mai dormit vreodată într-o Șură? Vă facem această invitație de nerefuzat 🙂

Vom avea un interior fascinant, cu bârne mari ce brăzdează tavanul înalt, miros de lemn proaspat, ferestre uriașe ce ne lasă privirile să caute mereu noul, pasările sălbatice ori să observe mereu natura de care suntem cuprinsi.

Ce ne propunem?
Să aducem ideea de trib fix la noi în suflete, să avem seri lungi pe malul apei la pescuit, să urmarim când ni se coc roșiile din gradina îngrijită în gașcă, să simțim mirosul proaspat al ierbii tunse, să ne adapostim în Șura înaltă, traversată de bârne lungi  ca într-un dormitor imens unde ne vom transforma în povestitori de basme fabuloase, luminițe discrete, lumânări parfumate, artiști, trubaduri, bucatari, unde vom aduce spiritul tribal, al cătunului de munte, al unei șezători în care vom aduna cele mai neobișnuite trăiri ale copilăriei. Să dormi laolaltă, să faci parte din stup și să trăiești mai mult ca oricând sentimentul apartenenței ancestrale.
Și, unde copiii se vor contopii unii cu altii prin experiente, trairi, emoții, iar bucuria copilăriei pure îi va lăsa să ațipescă într-un întuneric colectiv presărat cu hilizelile unei aventuri a lui împreună. O șezătoare prelungită condimentată cu cele mai noi descoperiri stiintifice, unde noul se va împleti cu eternul.

Costuri:

Snagov. Opțiuni:

 • 1095 lei/Lab în regim de tabără urbană cu transport inclus București (Piața Victoriei) – Snagov (Șura cu Nuferi) 8:30-18:00 zilnic luni-vineri
 • 1300 lei/Lab în regim sleepover copiii sunt luați de noi din Piața Victoriei și transportați la Șura cu Nuferi luni 8:30 și sunt aduși în Piața Victoriei vineri 18:00.
 • Copiii pot participa și zile specifice cu transport inclus Piața Victoriei-Șura cu Nuferi (dus-întors) achitând un fee de 250 lei/zi sau 300lei/zi în regim de sleepover.

Discounturi:

🐦Rezervarea fermă a locului în tabără: Completarea Formularului de Înscriere și achitarea avansului de 300 lei. Dacă un copil este înscris în mai multe Labs, se achită avans pentru fiecare, de ex 300×2. Avansul este nereturnabil, dar poate fi transferabil ca plată pentru alte servicii ale Hub-ului în perioada anului 2021 (ateliere online, tabere intersemestriale), dacă apare o situație neprevăzută și copilul nu mai poate participa.

🍀 În cazul în care perioada pandemică face dificilă livrarea fizică a taberelor, pentru cei care vor dori, le vom adapta unor proiecte online care se vor desfășura respectând calendarul taberelor, dar modificând intervalele orare. Dacă GrittyLabs nu va avea loc din cauza restricțiilor, avansul va fi returnat.

👥Pentru frați sau înscriere la mai multe tabere, la a doua înscriere aplicăm un discount 10% (2 frați = 1095+985 lei sau 1800+1620 lei). Se cumulează cu Voucherele oferite comunităților Gritty, Zen Mommy și GoKid.

                     Plata se va face în contul:

SC SMART CHANGERS SRL,

BT RO04BTRLRONCRT0541970401 

(cu mențiunea: Servicii educaționale + Numele copilului Dvs)


Analiză oportunitate-cost. Valoarea pe care fiecare Lab aspiră să o creeze:

👩‍💼 Activitățile vor lua forma proiectelor. Copiii vor fi încurajați să planifice o activitate, să acceseze resursele necesare, să se organizeze în echipă și să coopereze pentru a obține un rezultat.

✌️ Autonomia și inițiativa copiilor sunt încurajate. Laboratoarele se crează în timp real ținând cont de interesele copiilor și propunerile lor, aplicând ideea de personalizare a conținutului educațional, fără a ne îndepărta de scopurile Laboratoarelor. Important este ca activitățile să se desfășoare organic, iar mințile lor să fie deschise. Pentru că filosofia Gritty ține cont de specificul și nevoile grupului, este posibil să adaptăm proiectele pe parcurs, astfel încât să generăm o experiență cât mai aproape de nevoile autentice ale copiilor, iar ei să fie în poziția unor membri activi în defavoarea receptivității pasive.

📚 Pentru că mintea copiilor este flagilă, expertiza psihologică va face diferența. Părinții vor primi feedback la finalul fiecărei Tabere pe marginea conținuturilor mentale antrenate. Va fi folosit și un instrument de evaluare a trăsăturilor de caracter. În plus, va exista un email la finalul fiecărei zile cu activitățile și fotografii.

📑 Există o bibliografie serioasă în spatele fiecărui construct psihologic despre care se va vorbi în Laboratoare. Părinții vor avea acces la ea.


Calendar:

21-25 Iunie GrittyLab – Ați vizitat Hollywood Boulevard? Pe Hall of Fame stele ✨ încrustate creează admirație și uimire. Stelele sunt dedicate, cu numele clar inscripționat, acelor personalități deosebite a căror efort, perseverență și dedicare au făcut lumea un loc mai bun. Acesta este un Lab în care vom face o călătorie în viitor, iar copiii își vor proiecta aspirațiile care niște scenariști: definind scopuri și lucrând la un plan de acțiune. Grit 🎯 este o superputere covârșitoare și antrenarea ei îi va ajuta pe participanți să își formuleze scopuri inteligente și să se împrietenească cu efortul.


28 Iunie- 2 Iulie  ControLab – Autocontrolul este o superputere antrenabilă și asta e vestea bună! Activitățile la care vom apela vor fi contexte în care copiii se vor întâlni cu situații care necesită autocontrol ⛔🧁: sesiuni de gătit, experimentul bezelei, posturi yoga, public speaking și se vor antrena să își rafineze propria abilitate mentală de a se controla. Ne va fi de mare ajutor telecomanda autocontrolului 👩‍⚖ și o vom folosi cu grijă pentru că autocontrolul este ca un mușchi care, folosit excesiv, obosește. Tot aici vom include jocuri extrase din Modulul Focus pe care l-am desfășurat în ultimile 6 luni la Gritty 🔦.


5-9 Iulie  CuriosityLab – În acest Lab pregătim o agendă largă de experimente 🔬. De la cele psihologice, până la cele care presupun puțină chimie sau tehnologie. A avea o minte deschisă, receptivă, investigatoare este o miză dezirabilă. Unul din proiecte va primi o atenție specială: Fake News. Vom pregăti multe, foarte multe întrebări și dileme din aria articolelor media. Creând acest context, le vom cultiva scepticismul sănătos 🧭 și instrumente de măsurare a credibilității informațiilor la care avem acces.


12-16 Iulie  SociaLab – Inteligența Socială este o trăsătură de caracter demnă de comparația unei comori 💎 care ar putea elibera de grija zilei de mâine națiuni întregi. Felul în care oamenii se conectează, comunică, creează echipe în jurul unei misiuni, reușesc să coopereze și să abordeze cu grijă conflictele se reflectă în calitatea vieții tuturor comunităților. Vom antrena la copii abilități de debate 🎙, folosirea vocabularului emoțional 💕 și tehnici de negociere🤝.


19-23 Iulie  OptimismLab – A fi optimist este mai mult decât a crede tare, tare că totul se termină cu bine. Optimismul este atunci când îți construiești succesul 📈, nu atunci când îl aștepți, rugând spiridușii să îți îndeplinească dorința. Nu există instrument mai bun de a observa personajele optimiste decât filmele 🎞. În acest sens vom viziona o filmografie atent selectată de scurt și lungmetraje și vom diseca acțiunile care au în spate un autentic mod de a gândi optimist. Ba mai mult, vom deveni și noi oameni de cinema și vom realiza un documentar/film de acțiune pe acest subiect 🎥.


26-30 Iulie  EnthusiasmLab – Realizările importante solicită un tip de inspirație deosebit 🐝 🌼. Poți avea o idee sclipitoare, dar dacă vorbești despre ea plat și lipsit de viață, audiența va rata potențialul ideii 📢. Mai interesant decât atât este că entuziasmul și verva sunt o caracteristică nu doar mentală, ci și fizică. Iar mișcarea 🤸 contribuie în acest sens. Activitățile din acest Lab vor fi orientate în zona de teatru, public speaking, debate și mișcare inteligentă și copiii vor avea șansa să își antreneze vocile interioare într-un fel carismatic și cuceritor 🙂


2-6 August MindsetLab – Vom încheia călătoria Laboratoarelor cu o dedicație specială pentru mințile noastre: flexibilitatea 🤹‍♀. Există un mindset fix și un mindset de creștere (conform cercetătoarei Carol Dweck). Dacă primul este caracteristic persoanelor care cred că virtuțile cuiva sunt înnăscute, mindsetul de creștere este despre puterea de a ne autocultiva trăsăturile dezirabile 🛠. La baza acestei afirmații stă neuroplasticitatea 🧠, secretul neuronilor de a crea conexiuni permanente. Laboratorul va crea oportunități de a antrena propriul mindset de creștere, de a diferenția cum gândesc persoane posesoare a acestor tipuri de mindset, vom crea design experimental pentru a le testa și mai ales, copiii își vor personaliza strategii specifice pentru lista lor de calități dezvoltabile. 


9-13 August  GratitudeLab – un Laborator despre recunoștința de zi cu zi, meta-competență prețioasă pentru a crește nivelul trăirii subiective a fericirii personale. Vom conștientiza, vom ține un jurnal de recunoștință pentru lucrurile zilnice mici, dar importante, vom crea cadouri pentru oamenii frumoși din viețile noastre. În plus, vom da un moment profund de atenție realității și naturii 🌱 așa cum ne-o prezintă Terra, proiectată milioane de ani, cu atât mai mult cu cât suntem martorii unor fenomene riscante de poluare globală și limitarea resurselor naturale. Vom pune sub lupă un fir de iarbă, o rază matinală de lumină, o furnică sau o aromă de busuioc. Vom medita. Vom învăța să oprim timpul, pentru a aprofunda trăirea prezentului. Așa vom creea echilibru între timpul dedicat interacțiunii cu tehnologia și pauzele pline de soare și verdeață. 


Care este structura unei zile?

09.00-9.30 – Conectare: dialog liber, socializare, provocări creative. Acces la bibliotecă și planșe. Mind map-ul Laboratorului. Auto-organizare gustării de dimineață (fructe de sezon, variație de nuci, semințe sau unt din acestea), repriza de mișcare în stil biomecanic, încărcarea curiozității prin crearea golurilor de cunoaștere.

Galerie cu momente surprinse din diminețile edițiilor anterioare:

09.30–11.30 – Activități de antrenament fun al #Caracterului. Metode psihologice: debate, jocuri de rol și dramatizare, proiecte în echipe, asumarea unui punct de vedere și public speaking, problematizarea, jocuri de mișcare, crearea golului de cunoaștere și stimularea curiozității, mind map și planșe creative, Jurnalul Gritty, sesiuni de meditație, treasure hunting, negociere, instrumente de tip self-report și self-reflection, metode audiovizuale.

Galerie cu momente deep work:

12.00-13.00 – Pauza de masă, cu accent pe mindful eating și auto-organizare/responsabilizare pentru folosirea grijulie a resurselor.

13.00-14.00 – Pauza de odihnă creativă, outdoor. În pauze, în funcție de nevoile grupului vom propune jocuri de energizare (ritmice vs relaxante), meditație, respirație, interiozare, calmarea impulsului, povești, animații, mingi, muzică etc. Fie pentru a descărca surplusul de energie, fie pentru a-l calma.

14.00-16.00 – Activități de antrenament al #Caracterului, zona aplicativă și practică. Târguri științifice, postere, inventarea propriilor modalități de expunere de către copii, ghidați în acest sens.

16.00-16.30 – Gustare gurmandă, pentru încărcarea bateriilor.

16.30-17.30 – Jocuri creative/jocuri mentale/lucru individual/boardgames

Ziua se încheie cu un brief (retrospectiva inversă, din aproape în aproape derulare înapoi) și o prezentare succintă a activităților de a doua zi.

* Vom sta cea mai mare parte a timpului outdoor

** Copiii pot fi aduși în Lab în intervalul 9:00-9:30 și pot fi luați acasă în intervalul 17:30-18:00, direct în locație sau puteți beneficia de transportul nostru: dus-întors Snagov-Piața Victoriei 8:30/18:00.


Formular de Înscriere


Arhivă: