Creierul

Creierul
Corectitudine Curiozitatea Curajul Puterea de judecată Simţul perspectivei Plăcerea de a învăţa Spiritualitate Creativitatea Integritatea Entuziasmul Grit Iubirea Bunătatea Modestia Inteligenţa socială Responsabilitatea socială Spiritul de echipă (loialitatea) Iertarea Prudența Optimismul Autocontrolul Aprecierea Frumuseţii şi a Excelenţei Recunoștința Umorul

Corectitudine

Îi tratezi pe ceilalţi cu corectitudine, acorzi fiecăruia o şansă şi nu lasi sentimentele personale să influenţeze eronat deciziile care îi privesc pe alţi oameni. Consideri că fiecare merită să fie respectat şi să aibă parte de un tratament corect, fără a fi discriminat. Eşti responsabil pentru propriul comportament şi nu abdici de la valorile şi principiile tale, chiar dacă încălcarea acestora este considerată acceptabilă de către societate. Corectitudinea este produsul judecăţilor tale morale, prin care determini ceea ce este drept din punct de vedere etic, ceea ce este greşit şi ceea ce este de dorit să se întâmple. La capatul procesului tău de dezvoltare morală se află înţelegerea intereselor, a nevoilor şi a stării de bine a altor persoane, precum şi a relaţiei dintre tine şi acestea. Şi presupune să fii informat şi înarmat cu grijă, iubire, empatie, compasiune şi sensibilitate emoţională.   

Curiozitatea

Eşti curios în legătură cu orice, vrei să ştii lucruri, mereu pui întrebări şi găseşti fascinante subiectele din experienţa de zi cu zi. Îţi place varietatea, provocarea, noutatea, să explorezi şi să descoperi. Poate ai observat că curiozitatea este împlinitoare prin ea însăşi. Deoarece ea nu poate fi satisfacută în acelasi fel de două ori, îţi poate alimenta expansivitatea şi căutarea unor noi experienţe diversificate care să integreze informaţiile proaspăt descoperite. Este, de asemenea, valorizată social, probabil şi tu consideri ca o persoană interesată este totodată una interesantă, atragătoare. O veste foarte bună pe care o aduc cercetările, este că componenta genetică a curiozităţii lasă loc unui procent de 51% din variaţia acesteia pentru dezvoltare, stimulare.

Curajul

Eşti o persoană curajoasă ce nu se fereşte de pericole, provocări, dificultăţi sau durere. Ai capacitatea de a face ceea ce trebuie făcut în ciuda fricii. Iei atitudine pentru a sustine cea ce este corect chiar dacă întâmpini opoziţia celorlalţi. Acţionezi în conformitate cu convingerile tale si te simti bine, împlinit când faci ceea ce este corect. Dacă priveşti cu atentie, vei regăsi poveştile personale în care ai fost eroul principal pentru că ţi-ai depăşit frica, ai evaluat riscul, pericolul sau potenţiala pierdere şi consecinţele sale şi ai acţionat. Curajul este pe cât de periculos, pe atat de valorizat, a spune adevărul te poate face un om liber, dar nu în mod necesar şi unul fericit. Prieten drag al curajului este încurajarea, faci eforturi voluntare în sensul de a-i susţine şi inspira pe alţii să fie curajoşi.

Puterea de judecată

Gândeşti lucrurile şi le examinezi sub toate aspectele, te bazezi pe dovezi solide în luarea deciziilor, fără a sări direct la concluzii! Esti capabil sa te răzgândeşti când ai dovezi în acest sens. Ai o judecată flexibilă, complexă, deschisă care te ajută să iei decizii bune şi îti oferă o imagine coerentă asupra lumii. Îţi doresti să cauti în mod activ dovezi împotriva unor credinţe favorite si le cântăresti în mod corect atunci cand le obţii. Consideri că a renunţa la o convingere care nu mai corespunde realităţii este semnul unui caracter puternic. Puterea de judecată face posibilă trăirea unei vieţi pe care să o examinezi periodic şi este, în acelaşi timp, un ingredient important al empatiei. Poate ai observat că gândirea critică îţi este mai activă atunci când trebuie să iei o decizie care implică valori puternice şi conflictuale.

Simţul perspectivei

Deşi poate nu te consideri o persoană înteleaptă, prietenii tăi au aceasta percepţie despre tine. Apreciază perspectiva ta asupra lucrurilor şi îţi solicită părerea. Ai un mod de a privi lumea care are sens atât pentru alţii cât şi pentru tine. Înţelepciunea ta este produsul cunoaşterii şi al experienţei ce îţi permite coordonarea informaţiilor în sensul deliberat al creşterii stării tale de bine sau a altora. Este puternic valorizată moral (tradiţiile culturale se referă la bătrânii satului), pentru că există tendinţa de a-i căuta pe cei înţelepţi atunci când în situaţiile de viaţă intervine confuzia sau unele probleme. Chiar dacă sfaturile tale înţelepte nu sunt întotdeauna urmate, beneficiarii lor sunt  impresionaţi de ele, pot declansa un moment de Aha! Iar dacă modestia nu intervine, fiind o persoana înţeleaptă, poti spune despre tine că ai o perspectivă cuprinzătoare asupra lumii şi eşti capabilă să vezi esenţa problemelor importante.

Plăcerea de a învăţa

Iubeşti să înveti lucruri noi pe cont propriu sau într-un mediu de studiu. Întotdeauna ţi-a plăcut să mergi la şcoală şi la muzee, considerând că oricând şi oriunde există o oportunitate de a învăţa. Pe măsură ce ai crescut ţi-ai dorit să interacţionezi într-un mod competent cu lumea şi să înveţi cum să faci asta. Experimentezi sentimente pozitive, împlinitoare cand dobândeşti noi abilităţi sau competenţe, chiar dacă ai trecut şi prin momente de frustrare până ai ajuns acolo. Învăţarea este o provocare pentru tine şi e posibil ca aceasta să fie însoţită de o stare de flow, în special atunci când obiectul de studiu face parte dintr-un un domeniu de care esti pasionat. Plăcerea de a învăţa este o formă specială de curiozitate care, odată satisfăcută, se reflectă pozitiv în persistenţa în faţa obstacolelor şi provocărilor, generând credinţa conform careia ”ştiu că dacă îmi pun mintea cu chestia asta, cu siguranţă o voi scoate la capăt cu bine!”

Spiritualitate

Ai credinţe puternice şi coerente despre scopul şi înţelesul universului, ştii care este rolul tău în această mare schemă. Credinţele tale îţi conturează acţiunile şi reprezintă o sursă de confort pentru tine. Crezi că fiecare viaţă are un scop, un sens şi eşti convins că există o dimensiune transcedentală, non-fizică a vieţii, o putere superioară omniprezentă care îţi oferă suport, îndrumare şi te ajută să înţelegi semnificaţia lucrurilor care ţi se întâmplă,  precum şi scopul tău în viaţă. Spiritualitatea ta poate lua forma unei anumite religii sau poate fi trăită ca şi experienţă de apreciere a frumuseţii şi a excelenţei lumii materiale şi spirituale din care faci parte şi în faţa căreia te înclini. Viaţa ta are un sens puternic şi profund iar credinţele tale fac să fii ceea ce eşti.

Creativitatea

A gândi modalităţi noi, originale şi surprinzătoare în care faci lucrurile este o parte esenţială a ceea ce eşti. Nu te mulţumeşte să faci lucrurile în mod convenţional atâta timp cât este posibilă o cale mai bună, mai ales dacă aceasta aduce o contribuţie pozitivă în viaţa ta sau a celorlalţi. Crearea a ceva nou, inovativ este un produs al inventivităţii minţii tale şi are valoare morală pentru că îi pune în valoare pe ceilalţi, aduce frumuseţe, eleganţă sau un plus de funcţionalitate în lume. Poţi fi o persoană înalt creativă fără a avea un IQ sclipitor. Procesul de creaţie te face sa te simţi bine, este motivator intrinsec. Indiferent dacă originalitatea ta face parte din zona marii creativităţi sau a celei de zi cu zi, numită ingeniozitate ori isteţime, importantă este dispoziţia, atitudinea creativă pe care o manifeşti faţă de proces. O personalitate creativă tinde să fie independentă, nonconformistă, deschisă către experienţe, cu o mare flexibilitate cognitivă.

Integritatea

Eşti o persoană integră nu doar prin faptul că spui adevărul, ci şi pentru că îţi trăieşti viaţa într-un mod autentic şi original. Trăieşti cu picioarele pe pământ fără a pretinde nimic în plus sau în minus, esti o persoană cât se poate de ”reală”. Este mai important sa fii tu însuţi decât sa fii popular! Viaţa ta se ghidează dupa un cod de valori pe care le aplici, eşti deschis şi sincer cu ceea ce simţi. Te simţi liber să faci ceea ce este interesant şi important pentu tine personal. Poate cel mai important aspect al integrităţii este relevant în acele situaţii sau circumstanţe în care cel mai simplu lucru de făcut pentru tine nu este şi cel mai corect. Iar faptul că esti sincer cu tine însuţi este recompensator prin el însuşi. Este una din trasăturile tale cele mai valorizate în relaţiile apropiate, prietenii sau partenerul de cuplu considerând onestitatea în topul calităţilor „must have it!”. Şi nu te îngrijora, atâta timp cât oamenii primesc de la tine ceea ce văd în tine, ceea ce este autentic, vor fi satisfăcuţi de onestitatea ta, chiar dacă ceea ce le comunici nu este neapărat pe placul lor!

Entuziasmul

Indiferent de ceea ce faci, abordarea ta este una plină de energie şi de încântare. Nu faci lucrurile pe jumătate sau fără tragere de inima, viaţa este o aventură pentru tine. Atât corpul cât şi mintea ta conlucrează în a te simţi viu, plin de enegie, manifestând zel în tot ceea ce faci. Vitalitatea ta reflectă în mod direct eudaimonia, starea de satisfacţie interioară produsă de congruenţa virtuţilor tale în acţiune şi este cea care îţi aminteşte că împlinirea nu este doar un act de  judecată abstractă, ci o stare de spirit pe care o experimentezi în acest fel. Este totodată modalitatea în care îţi manifeşti angajamentul, implicarea şi măsura în care eşti absorbit de flow. Entuziasmul tău este contagios pentru ceilalţi, le oferă o imagine relevantă asupra a ceea ce este posibil şi ce poate fi făcut. Fiind o persoană entuziastă, cu siguranţă eşti înalt valorizată şi admirată pentru sclipirea din ochii tăi şi pentru gustul delicios cu care îţi trăieşti viaţa.

Grit

Munceşti mult să termini ceea ce începi, indiferent de proiectul în care eşti implicat, nu renunţi şi rezişti distragerilor. Ceea ce face să ai mari satisfacţii când finalizezi sarcinile propuse. Perseverenţa ta este sustinuţă de autocontrol şi disciplină, de puterea de a depăşi frustrarea, refuzând să renunţi atunci cand esti copleşit de dezamagire şi de sentimentul neputinţei. Desigur, persevernţa nu îţi garantează succesul, însă acesta este adesea imposibil de obţinut fără ea. Cuvantul cheie este continuarea voluntară a eforturilor. Această trăsătură de caracter este specific umană, cu câteva excepţii, animalele nu pot persista mai mult e 20 de minute în îndeplinirea unei sarcini. Şi cu cât eforturile depuse sunt insoţite de succes, cu atât tendinţa de a persista în performarea unor activităţi ulerioare creşte. Perseverenţa ta poate creşte mai ales dacă locul perceput al controlului este in interior (crezi că poţi avea controlul asupra evenimentelor din viaţa ta) şi ai aşteptări pozitive legate de succesul activităţilor în care te implici.

Iubirea

Valorizezi relaţiile apropiate cu oamenii, în special cele în care grija şi conectarea sunt reciproce. Persoanele de care te simti cel mai aproape sunt cele care se simt aproape de tine. În forma ei cea mai relevantă, iubirea se manifestă în relaţiie tale reciproce cu alte persoane - de iubire romantică, de prietenie, de iubire părintească, poate chiar dintr-o relaţie de mentoring. Relaţiile tale apropiate cu cei dragi sunt împlinitoare prin ele însele, îţi permit să trăieşti intimitatea, te simti liber să fii tu însuţi. Eşti conectat la o sursă de afecţiune, protecţie si grijă. Te simţi în siguranţă, îţi doreşti să fii aproape emoţional şi fizic de acei pe care îi consideri speciali si care te fac să te simţi o persoană specială. Încă de la naştere, iubirea a fost liantul emoţional care te-a legat de o altă fiinţă umană şi te-a ajutat să supravietuieşti. Pe parcurs ea s-a maturizat, capacitatea ta de a te ataşa de oameni şi de a iubi s-a modelat, în mare parte, în funcţie de experientele din copilarie şi din adolescenţă, iar in prezent iubirea este una din sursele ce dau sens vieţii tale. 

Bunătatea

Esti bun şi generos cu ceilalţi, niciodată nu eşti prea ocupat să faci o favoare. Te bucuri să faci lucruri bune pentru alţii chiar dacă nu îi cunoşti prea bine. Pentru tine a oferi este mai important decât a primi şi crezi ca toate fiinţele umane sunt la fel de valoroase. Sentimentele tale calde şi generoase par să aducă încredere şi bucurie altora. Consideri că este important să ajuţi pe toată lumea, nu doar pe membrii familiei şi prietenii. Empatia ta este un facilitator de încredere pentru motivaţia altruistă de a ajuta. Iar cu cât dezvoltarea ta morală esre mai sofisticată, cu atât eşti mai de ajutor pentru alţii. Şi, nu în ultimul rând, nivelul tău de responsabilitate socială reflectă responsabiltatea etică de a avea grijă de binele altora, inclusiv a străinilor şi a vecinilor lor. Iar dacă te afli  într-o stare bună de spirit, cu siguranţă vei fi mai disponibil să oferi ajutor, mai ales dacă acesta nu necesită un efort susţinut. Altruismul tău îi face rafinează pe ceilalţi, având şi un efect contagios, cel puţin pe termen scurt.

Modestia

pare sa fie o trăsătură silenţioasă, nu cauţi lumina reflectoarelor, preferi să laşi realizările tale să vorbescă despre tine. Îţi recunoşti greşelile şi imperfecţiunile, lipsurile şi limitele cunoşterii, te raportezi la tine ca fiind norocoasă că te aflai în poziţia în care ceva bun s-a întâmplat pentru tine. Nu te priveşti ca fiind special iar ceilalţi recunosc şi valorizeaza modestia ta. Modestia este în mod necesar însoţită de umilinţă, o atitudine ce îţi aminteşte în permanenţă că nu eşti centrul universului. Este stâns legată de autoacceptare şi aprecierea locului fiecăruia în lume. Ai o deschidere mare către idei noi şi informaţii contradictorii şi te focusezi relativ puţin pe sinele tău, mai mult pe abilitatea de a uita de tine. Apreciezi valoarea tuturor lucrurilor precum şi felurile variate în care oamenii pot contribui la dezvoltarea lumii noastre.

Inteligenţa socială

Eşti conştient de motivele şi de sentimentele celorlalţi. Stii ce ai de făcut pentru a te adapta în diferite situaţii sociale şi, de asemenea, ştii ce ai de făcut pentru a-i face pe ceilalţi să se simtă confortabil sau relaxaţi. Ai o capacitate superioară de a experimenta şi decodifica emoţiile apărute în relaţiile cu ceilalţi şi de a întelege cum acestea se transformă de-a lungul anilor şi se impletesc unele cu altele. Îţi este uşor să îţi evaluezi propriile emoţii, sentimente şi motivaţie şi iei decizii în conformitate cu acestea. A-i înţelege pe ceilalţi este la fel de satisfacător ca a fi înţeles, a fi recunoscut şi tratat în individualitatea ta. Inteligenţa ta socială creşte pe masură ce atingi maturitatea. Foloseşti informaţiile de care dispui pentru a-i determina pe alţii sa coopereze şi identifici cu uşurinţă situaţiile de dominanţă socială într-un grup.   

Responsabilitatea socială

Te identifici cu membrii comunităţii şi participi la binele comun, care merge dincolo de cel personal şi de propriul interes. Ai un puternic sentiment al datoriei şi eşti implicat în activităţile civice ale comunităţii, votezi, te înrolezi în activităţi voluntare şi contribui cu resurse materiale sau timp în susţinerea cauzelor sociale ori de protecţia mediului. Eşti orientat spre ajutorarea altora chiar când nu există niciun câştig personal din acest fapt, interesul tău realizându-se prin urmărirea binelui comun. Eşti dispus să îţi sacrifici gratificarea imediată a unei nevoi/dorinţe pentru interesele grupului pe termen lung. Această trăsătură este susţinută de elemente de empatie şi de rezonanţă morală ce reflectă loialitatea şi încrederea în valorile binelui comun. Consideri că este responsabilitatea ta să îmbunătăţeşti lumea în care trăieşti, astfel încât aceasta să devină un loc mai bun pentru generaţiile viitoare. 

Spiritul de echipă (loialitatea)

Excelezi ca membru al grupului. Esti un coleg loial şi dedicat, întotdeauna îţi îndeplineşti partea de contribuţie proprie şi muncesti din greu pentru succesul grupului. Loialitatea ta este angajată de încrederea în membrii grupului, în principiile şi scopul acestuia. Solidaritatea şi sentimentul de apartenenţă şi afiliere la un grup social sunt importante pentru tine. Spiritul tău de echipă este puternic valorizat din punct de vedere moral, mai ales atunci cand renunţi la gloria personală pentru a-i susţine pe membrii grupului. Nu există Eu în echipă, eşti admirat atunci cand îţi amesteci energia cu a celorlalţi pentru împlinirea obiectivului comun:  suntem cu toţii aici împreună!

Iertarea

este acel proces transformator, prosocial, ce intervine în situaţia în care ai fost ofensat sau prejudiciat de un partener de ralaţie sau chiar de un străin. Îi ierţi cu uşurinţă pe cei care ţi-au greşit, întotdeauna le acorzi oamenilor a doua şansă. Principiile tale călăuzitoare sunt îndurarea, compasiunea, nu răzbunarea. Iertarea este valorizată social mai ales atunci cand este primită. Iertarea se dezvoltă şi ea în strânsă legătură cu evoluţia valorilor morale şi cu dezvoltarea cognitivă. Empatia face să poţi îmbraţişa perspectiva celui care ţi-a greşit şi să îl ierţi. Poate ţi s-a spus în copilărie să întinzi mâna după o luptă! Sau ai învăţat să oferi un buchet de flori după o neînţelegere în cuplu. Ori să îţi faci mea culpa după ce ai deranjat pe cineva.  

Prudența

poateavea, în mod ocazional, o reputaţie negativă, nu este o etichetă tocmai dezirabilă, având în vedere că persoanele prudente pot fi adesea timide, îngrijorate sau plictisitoare. Chiar şi aşa, rămâne o virtute importantă: nu spui şi nu faci lucruri pe care să le regreti mai târziu, eşti o persoană atentă, grijulie, iar alegerile tale sunt în mod consistent unele prudente. Eşti orientat către viitorul personal de care îţi pasă şi pe care îl planifici, urmărind realizarea obiectivelor tale pe termen lung, având în vedere consecinţele acţiunilor pe care le întreprinzi şi a celor pe care nu le faci. Nu îţi sacrifici scopurile pe termen lung pentru plăcerile obţinute pe termen scurt, însă vei păstra în minte ceea ce îţi produce mai multă satisfacţie. Prudenţa ta are legătură cu modalitatea în care evaluezi pros şi cons-urile unei situaţii înainte de a face o alegere şi cu stilul de gândire despre alegerile vieţii de zi cu zi, care poate fi unul reflexiv, deliberat şi practic.

Optimismul

Te aştepţi la ce este mai bun în viitor şi depui efort pentru că asta să se întâmple. Modul în care te proiectezi în viitor se bazează pe aşteptări pozitive asupra evenimentelor ce vor urma şi pe credinţa că foarte multe lucruri sunt posibile pentru tine. În ciuda provocărilor şi a dificultăţilor, rămâi încrezător că modalitatea ta de a face faţă lucrurilor va funcţiona în mod optim. Te aştepţi la ceea ce este mai bun şi ai o imagine clară în mintea ta a ceea ce vei face în caz că situaţia va evolua diferit faţă de planul tău. In cazul unui eşec îţi revii rapid, iar atunci când rezultatele pozitive îţi confirmă aşteptările, experimentezi emoţii pozitive. Iţi oferi timp să te gândeşti la cea mai optimistă versiune a ta, ignorând  greşelile trecute şi îmbrăţişând perspectiva realizărilor ce te aşteaptă în viitor. Optimismul tău face ca  ceilalţi să te placă mai mult şi să funcţionezi mai bine în lume. 

Autocontrolul

Eşti o persoană disciplinată, gestionezi cu conştiinciozitate ceea ce simţi şi ceea ce ai de făcut. Îţi poţi controla impulsurile şi emoţiile ce stau în calea obiectivelor tale. Această trăsătură se   referă la modalitatea în care exerciţi controlul asupra propriilor tale răspunsuri (gânduri, emoţii, impulsuri şi alte comportamente) astfel încât să îţi atingi scopurile şi să traieşti la nivelul standardelor (idealuri proprii, norme morale şi sociale, aşteptările tale sau ale celorlalţi). Deţii o formă de auto disciplină care te ajută să controlezi excesele de orice fel. Răspunzi constant atât stimulilor interni cât şi celor externi într-un mod adaptativ, optim, direcţionându-ţi procesul gândirii către alte segmente decăt cele către care mintea are tendinţa naturală să se îndrepte, modificându-ţi răspunsurile emoţionale iniţiale şi abţinându-te de la a da curs anumitor dorinţe şi impulsuri. Iar capacitatea ta de a avea aceste răspunsuri poate fi antrenată prin exerciţii zilnice care implică strategii cognitive şi modelarea intenţiilor comportamentale.  

Aprecierea Frumuseţii şi a Excelenţei

Observi şi apreciezi frumuseţea, excelenţa şi performanţele în toate domeniile vieţii, de la natură la artă, matematică, ştiinţă şi experienţele de zi cu zi. Aceasta te conectează, împreună cu toţi ceilalţi care îţi seamănă, la o experienţă care depaseşte limitele tale, ceva impresionant, mareţ. Este o experienţă emoţională de mirare, uimire în faţa frumuseţii, în orice formă pe care aceasta o îmbracă. Găseşti o sursă permanentă de plăcere în recunoaşterea frumuseţii şi a excelenţei în lume: frumuseţea fizică din mediul înconjurător, talentele, virtuţile şi realizările celorlalţi, dar şi binele moral – manifestările de bunătate, compasiune, iertare, iubire, recunoştinţă. Ai o sensibilitate estetică deosebită iar în faţa excelenţei ai percepţia de decentrare de pe sinele tău şi de conectare la lume, care pare un loc frumos, valoros, dezirabil! Venerezi mareţia, faci reverenţe în faţa ei şi te simti mai iubitor.

Recunoștința

Eşti conştient de lucrurile bune care ţi se întâmplă şi nu consideri niciodată că ţi se cuvin. Prietenii şi membrii familiei ştiu că esti o persoană recunoscătoare deoarece îţi faci timp mereu pentru a-ţi exprima mulţumirea. Traieşti sentimente de graţie şi apreciezi tot ceea ce ajunge la tine sub formă de dar, beneficind astfel de acţiunile altora. Este o trasătură foarte împlinitoare pentru tine, nu atat datorită darului în sine de care beneficiezi, cat mai ales graţie stării de fericire experimentată ştiind că cineva s-a gândit la tine şi şi-a făcut timp să fie bun cu tine. Recunoşti întotdeauna cand generozitatea cuiva ajunge la tine! Este important pentru tine să apreciezi fiecare zi traită, reflectezi asupra faptului că nu ai fi putut atinge nivelul actual de dezvoltare fără ajutorul multor oameni, te simţi norocos. Şi recurgi la gesturi de apreciere însoţite de cele mai bune intenţii pentru a-ţi exprima recunoştinţa, experimentând astfel niveluri ridicate de fericire. Uneori te poţi simţi copleşit de multitudinea lucrurilor bune care ţi se întâmplă.        

Umorul

Îţi place să râzi şi să tachinezi. Este important pentru tine să aduci zâmbete altora. Încerci să vezi partea luminoasă a tuturor lucrurilor. Umorul este foarte uşor de recunoscut, presupune sublinierea jucăuşă, plăcută şi creativă a incongruenţelor. Ai o viziune provocatoare asupra adversităţilor care îţi permite să adaugi umor şi bună dispoziţie în tot ceea ce faci. Îţi este drag să întâmpini şi să luminezi ziua cuiva cu un râs. Fiind o formă de joacă – joaca cu ideile, umorul poate fi stimulat lucrând cu formatul jucăus al minţii tale. Este satisfăcător şi valorizat social, deoarece produce amuzament şi emoţii asociate cu bucuria şi surpriza, îi face pe alţii sa râdă. Şi este unul din cele mai sănatoase şi eficiente mecanisme de coping.