Dragi Părinți,

înainte de toate, aș vrea să vă mulțumesc pentru încredere. Mulțumesc tuturor celor care m-au creditat ca profesionist să lucrez cu mințile copiilor Dvs! Am valorificat fiecare moment accesând cele mai puternice resurse de a fi PREZENTĂ și odată cu asta, extrem de atentă, la fiecare reacție, la fiecare gest, la fiecare conținut nonverbal pe care copiii l-au transmis, iar eu am putut reacționa în cel mai bun mod în care am putut în acel moment. Când sunt cu ei, starea mea se transcende și îmi folosesc toate comorile cunoașterii în care am investit ultimii 15 ani ca să dau cel mai bun randament posibil!

De fapt, cei care mă cunosc mai bine ȘTIU că Muncesc din greu pentru ceea ce iubesc! Iar visul meu este să creez o diferență în modul în care gândesc copiii, alimentându-mi în acest fel că această țară și această lume pot fi un loc în care inteligența fiecăruia contribuie la binele personal, dar mai ales binele în comunitate, pentru că fie că vrem, fie că nu, ceea ce face vecinul – are o influență în calitatea vieții noastre (vecinul poate avea arme nucleare, înclinații către terorism, pasiune pentru muzica pe care nu o agreăm, gunoaie pe care le aruncă la nimereală etc – exagerez puțin pentru a sublinia că nu putem nega influența oamenilor de lângă noi).

Fără să amintesc de adevărul neplăcut al vieții, ceea ce doresc să punctez este că valoarea pe care o investesc în proiectul Gritty este atinsă de aripa pasiunii și a perseverenței, pentru cunoscători: GRIT! Iar pentru că știu cât de dificil este să condensez cunoașterea mea psihologică în câteva mail-uri, fără să intenționez să înghesui informații ca să vă configurez o viziune complexă a acestui domeniu vast și ofertant, sunt cumva în poziția să vă solicit RĂBDARE. Lucrurile solide se construiesc în timp.

Mai vreau să vă anunț cu foarte mare bucurie că Editura Nomina a semnat cu mine un contract pentru a scrie o diadă, un fel de ghid de supraviețuire, varianta pentru copii și varianta pentru părinți. Mi-am promis că voi stoarce din mine cele mai bune surse de creativitate pentru a traduce ce cunosc ca psiholog, simplificând, cunoaștere modernă și avansată sub formă de aplicații, experimente, exerciții și provocări, pentru mici și mari, pe gustul diversificat al românului care le știe pe toate 🙂 În acest context, am creat un grup privat pe Facebook și toți cei care doresc să fie conectați cu discuțiile pe marginea felului în care ne provoacă viața de părinte și viața de copil, dați-mi de știre pentru a vă facilita accesul.
 

Voi formula în cât mai puține cuvinte ceea ce voi face în relație cu copiii Dvs în cadrul sesiunilor Gritty:

– îmi doresc să configurez hărți mentale corecte, conectate cu realitatea (renunțăm pe alocuri la gândirea magică și utopică, contactul bun cu realitatea duce la soluții reale și tangibile), ieșim din idealism, din orice e posibil pt că așa vreau eu, pentru a ne ancora în adevăratul posibil, de obicei rezultatul unui efort consistent. Da, din păcate sau din fericire, căile scurte ne duc în direcții rătăcitoare și orice vis este rezultatul unui preț plătit

– voi antrena, în cele mai creative, unice, nonconformiste, complexe modalități trăsăturile de caracter. Cele care au cea mai mare relevanță academică (conform studiilor) sunt: entuziasmul (ai nevoie să fii fresh la fiecare start), grit(pasiune + perseverență, nici un vis adevărat fără asta!), autocontrol (ne place tuturor cuvântul disciplină, amânarea gratificației imediate, inhibiția unui impuls indezirabil și așa mai departe!), optimismul (vrem să știm că viitorul sună bine și să fim dispuși, având o perspectivă pozitivă, că are sens să muncim pentru asta), curiozitatea (dacă le știi pe toate, nu mai cauți nimic. Vrem copii care să aibă multe întrebări, să pună la îndoială răspunsurile prefabricate, să gândească viu, colorat), inteligența socială (nici o zi fără prieteni și cooperare. Suntem prin natura noastră foarte atașați de ceilalți, e important să învățăm să ne exprimăm emoțional, să ne comunicăm nevoile, să negociem și să respectăm spațiul celuilalt), recunoștința (este primordial să apreciem tot ce primim, cu atât mai mult cu cât ne obișnuim atât de ușor cu binele). Scopul meu este să antrenez aceste superputeri la copii, dar prin rapoartele pe care voi continua să le redactez, vreau să ajung și la voi, părinți dragi, pentru că voi sunteți persoanele semnificative din viața copilului vostru și el se raportează la voi ca la prima sursă de cunoaștere. Impactul meu poate crește dacă vă implicați activ (prin exemplul personal și dialog) în relația copilului cu sesiunile de antrenament.

– voi conecta experiențele din sesiuni cu viața reală! Voi face toate eforturile să nu rămânem în abstract!

– va fi permanent prezent în explicațiile mele CREIERUL. Acesta este suportul biologic al minții noastre și este nevoie să îl tratăm ca pe un organ cu nevoi specifice.

– iau în cosniderare stilul sănătos și echilibrat de viață. Dezvoltarea personală nu poate fi autentică dacă nu rezolvăm aspectele basic ale vieții noastre.

– sesiunile de antrenament nu sunt sesiuni de psihoterapie sau intervenție psihologică specifică asupra unor comportamente. Acesta este un cadru de dezvoltare personală, de antrenament al minții, al inteligenței, al caracterului. Sunt admiși în atelier copiii sănătoși psihologic, autonomi. Este posibil ca unii dintre ei să aibă nevoi specifice asupra cărora este nevoie să se intervină individual (e posibil să vă semnalez acest lucru)

– țin cont de tot ce se întâmplă în metamosfoza societății românești și globale, atât cât se poate, în materie de educație și societate, dată de accesul la tehnologie și resurse virtuale.
 

Fiecare sesiune va fi livrată cu un raport de activități, fotografii și articole pe marginea conceptelor psihologice. E posibil, din cauza lecturilor exclusiv vestice, în engleză, să folosesc pe alocuri cuvinte și termeni nefamiliari vouă. Vă rog, nu ezitați să îmi scrieți acolo unde nu vă este clar ce am vrut să spun. Aș fi fericită să primesc mail-urile Dvs cu întrebări, sugestii, dorința de a afla mai multe etc. Inițial am gândit design-ul să includă întâlniri cu părinții, însă știu că avem cu toții o problemă de TIMP, de aceea mail-ul este un canal comod de comunicare. Voi încerca să scriu texte scurte, dar rugămintea mea este să le citiți!!! Și poate, cine știe, ne și întâlnim 🙂

Vă doresc zile plăcute, în aventura voastră de Părinți din noua generație “lapte și laptop” 🙂

 

 Liliana Hadji