Skip links

Cum gândim? Care este modul în care gândurile se combină în mintea noastră și dau naștere unor noi idei? Cum se transformă o idee într-un proiect și cum ajunge un vis să devină realitate?

Deși de multe ori ne sunt la îndemână rezultatele gândirii noastre (gânduri, idei, proiecte), procesele prin care sunt obţinute aceste rezultate sunt rareori vizibile. Plecând de la ideea că ceea ce putem descrie putem înţelege, repeta și optimiza, acest atelier își propune să fie o incursiune a fiecăruia dintre participanţi în mintea proprie. Călătoria ghidată printre gânduri și împărtășirea acestei experienţe cu ceilalţi participanţi îi ajută pe copii să înţeleagă că ceea ce se întâmplă în mintea lor poate fi foarte similar sau, uneori, foarte diferit de modul în care funcţionează alte minţi, idee care stă la baza conceptului de neurodiversitate. Odată cu transformarea gândirii într-un proces vizibil (prin vorbire, desen sau alte forme de exprimare artistică), copii își îmbunătăţesc și abilităţile de a adresa întrebări deschise, de a argumenta, de a distinge categorii pe baza unor criterii (asemănări și deosebiri) și de a folosi elemente de logică de bază.

De ce este necesar să înţelegem cum gândim și cum putem face ca acest proces să
fie cât mai eficient și corect?

  • Pentru a face faţă cantităţii de informaţii în creștere la care suntem expuși
  • Pentru a ne cunoaște punctele forte și modul în care acestea pot fi valorificate (procesele noastre de gândire pot fi mult diferite, iar a înţelege ce ne este specific nouă poate fi un bun punct de plecare în îmbunătăţirea abilităţilor de gândire)
  • Pentru a obţine claritate cu privire la ideile, propunerile, nevoile și dorinţele noastre
  • Pentru a lua decizii cât mai bune și pentru a ne formula opinii corecte

Vă invităm la un atelier demo în cadrul căruia veţi afla de ce este important să ne facem gândirea vizibilă și care sunt modalităţile prin care putem face asta. Veţi experimenta și exersa câteva tehnici simple de a avea acces la propriile procese de gândire și veţi înţelege cum diferă și de ce sunt importante gândirea matematică, gândirea strategică sau gândirea proiectivă. Veţi afla câteva practici de gândire pe care le puteţi introduce ușor în activităţile zilnice și veţi înţelege beneficiile utilizării unor tehnici cognitive specifice în abordarea unei probleme.

Atelierul demo este adresat echipelor formate din părinţi și copii. Ulterior, atelierele de gândire vizibilă vor fi structurate sub formă de modul (4 întâlniri pe modul), la care sunt invitaţi copiii cu vârste între 9 – 12 ani (grupe de maxim 6 copii).