Entuziasmul, sinonim cu vitalitatea subiectivă, are legătură cu o viața plină de incitare și energie.

Hai să-ți dau o idee. Plec de la premisa că entuziasmul este un bun indicator al Well-Being-ului (termenul științific acceptat pentru fericire) fiind, firește, influențată și de factori somatici, nu doar psihologici. Conceptul din stiința psihologică este vitalitate subiectivă, adica un sentiment pozitiv al energiei personale (în limbajul nostru: a fi plin de viață și a te simți origine a acestei energii, de aici atributul de „personală”; mențiune necesară deoarece poți „avea” energie care nu-ți „aparține”, adică faci lucruri pe care nu le-ai ales tu ci esti forțat de alții, de pilda de soacra ta :))))))

Cum se vede, din exterior, cineva care, măsurat fiind, ar raporta un nivel înalt de vitalitate subiectivă? O să-ți spun mai întâi cum nu se vede: nu este o persoană anxioasă, ostilă, furioasă sau într-un acces maniacal (toate aceste stări sunt caracterizate de o energie înaltă, da, chiar și așteptarea de tip anxios, dar nu sunt nici pe departe indexuri ale fericirii).

O persoană cu o vitalitate subiectivă înaltă (în sensul de mai sus, nu în sensul din limbajul curent, asociat mai degrabă cu sportivii/atleții) este cineva care nu doar pare „plină de viata”, entuziastă și activă, ci și cineva care spune sau gândește în felul următor: Abia aștept să înceapă o noua zi (înainte de culcare :)) ori Simt ca am așa de multa energie încat dau pe dinafară!

La copiii până în 6 ani (chiar 7, dacă nu au mers la școală) poți observa cu multă ușurință (uneori cu groază :))) semne ale unei vitalități fenomenale. Aceasta este sănătate psihologică (și fizică) admirabilă în opinia mea. Statistic vorbind, acesti copii încă nu sunt purtătorii unor conflicte, griji sau blocaje psihologice care par a fi mult mai frecvente la părinții lor.

Doar episodic obosiți, iritați sau agitate, copii dețin o incredibilă energie personală și, securizați de ea, sunt gata să plece în marea aventură a vieții. Și adulții pot fi astfel și unii chiar sunt (măcar din când în când). Te rog să remarci (mai ales dacă ai studiat psihologia) că nu mă refer la un construct din BIG FIVE, anume extraversia, care este un construct mult mai larg decât vitalitatea subiectiva.

Vitalitatea subiectivă este, din exterior percepută, experiența de a fi plin de viață într-un sens foarte pozitiv. Dacă îți poți aminti un eveniment la care ai participat și în urma căruia te-ai simțit (o persoană) înviorată mă vei înțelege ușor. Poate un concert al formației favorite, poate un joc de echipă la care ai participat sau o întâlnire cu cel mai bun prieten.

Înțelegi, nu-i așa? Există evenimente și relații care ne energizează, uneori pentru mult timp, tot așa cum există evenimente sau persoane care ne privează de energie, ne epuizează, ne istovesc și ne fac sa ne întrebăm ce naiba s-a întâmplat în doar 30 de minute de dialog cu B? (B de la „boss” :)))

Ai cu adevărat entuziasm atunci când:

  • Abordezi provocările și evenimentele din viața ta cu energie
  • Vitalitatea ta îi contaminează și pe ceilalți
  • Manifești zel în activitățile pe care le realizezi

Cum poți cultiva entuziasmul?

Stai în cap 🙂

Exercițiile fizice excersate regulat cresc nivelul de vitalitate și energie

Carburant de lux

Acordă-ți somn regenerator și alege alimente de calitate. Energia nu vine pe canale misterioase

Fluturi, izvorașe, copaci

Timpul petrecut departe de orașe aglomerate, mersul desculț, culesul fructelor sunt activități care refac nivelul tău de energie. Învață de la viață.

Câștigă-ți autonomia

A fi liber înseamnă a lua decizii pe cont propriu, a exprima autentic părți ale sinelui tău, a manifesta natural motivația intrinsecă. Când își dobândești autonomia, aproape în mod magic dai de un spațiu colossal de energie. Începi să faci ceea ce îți place cu adevărat!

Fă ceea ce îți place și fă asta des!

Jonathan Haidt te invită să alegi modul în care vrei să trăiești. Acționează nu pentru că trebuie, ci pentru că vrei. Mai știi ce te pasionează? Dacă nu, întreabă-te din nou: ce te pasiona când erai o buburuză de om? Încearcă încă o data, până vei găsi.


Lectură suplimentară:

Richard Ryan propune un studiu în care cercetează efectul naturii în relație cu vitalitatea “Vitalizing effects of being outdoors and in nature.”

Richard Ryan și Christina Frederick descoperă felul în care unele programe încurajează exercițiile fizice folosind modalități distractive și interesante, în urma aplicațiilor, nivelul de energie a crescut și simptomele depresive s-au diminuat “On energy, personality, and health: Subjective vitality as a dynamic reflection of well-being.”

Virginia Grow Kasser și Richard M. Ryan fac demonstrația legăturii dintre vitalitate și autonomie la persoanele cu vulnerabilități The relation of psychological needs for autonomy and relatedness to health, vitality, well-being and mortality in a nursing home.”

Aici Martin Seligman pe pagina proiectelor sale oferă un sumar excelent despre vitalitate.

Explorează și celelalte trasături

GRITCURIOZITATEARECUNOȘTINȚAINTELIGENȚA SOCIALĂOPTIMISMULAUTOCONTROLUL