Deschizi televizorul (eu nu-l deschid niciodată, am renunțat la cablu acum 10 ani :)). National Geogaphic Channel. Un documentar despre furnici și cum interaționează ele în colonii. Mintea ta accesează psihologia socială. De la ce știi despre relațiile cu oamenii, se crează o nouă sinapsă. Te gândești: mă pricep la relații?

Și ca să îți răspunzi la întrebare, încep cu o definiție a acestei trăsături de caracter:

Inteligența socială înseamnă pe de o parte a fi conștient de ceea ce îi motivează și ce simt alți oameni, pe de altă parte a folosi această cunoaștere pentru a naviga cu atenție în relații. Atunci când explic copiilor această noțiune le spun simplu: a trăi frumos cu ceilalți.

Persoanele cu un scor înalt al acestei trăsături, conform celor două capacități de mai sus, reușesc să construiască relații satisfăcătoare, de tip câștig-câștig, având parte de o rețea socială calitativă. La polul opus, cei care bruschează partenerii de relație, se aleg cu conexiuni complicate, conflictuale, cu o slabă coerență.

De exemplu: Soția ajunge acasă. Vrea să se întindă zece minute pentru a face o pauză în urma unei zile extreme de obositoare. Își vede soțul, acesta o privește cu o umbra de furie pe față, dar nu observă asta, fiind focusată pe nevoia sa. Ba mai mult, îl roagă să oprească muzica din sufragerie, pe un ton oarecum autoritar. Dar furia soțului își face prezența, răbufnind într-un soi de reproșuri legate de faptul că sunt invitați la petrecerea șefului său care a început acum o oră, nu a răspuns la telefon toată după-amiaza și n-a primit nici un răspuns la cele trei mail-uri trimise. Ops! Cum anticipi să se finalizeze discuția? Observi vreo urmă de inteligență socială? Este soția atentă la semnalele nonverbal ale soțului său? Reușește soțul să comunice într-un mod care să protejeze felul în care se simte soția sa după o zi de muncă extenuantă? Au agreat oare în avans să participle împreună la această petrecere? Manifestă pretenții soțul sau formulează o invitație care poate fi refuzată?

Ai un scor înalt la inteligența socială atunci când:

  • Găsești soluții în situații de conflict
  • Manifești respect pentru ceea ce simt ceilalți
  • Te adaptezi variatelor contexte sociale

Cum pot cultiva inteligența socială?

Ca și în cazul celorlalte trăsături pozitive de caracter, cercetătorii caută corelații, semnificații și mai ales se întreabă în ce măsură această calitate este învățabilă și care sunt modalitățile eficiente pentru a o amplifica. Între timp, câteva din întrebări au fost elucidate.

Oferă răspunsuri active și constructive

Ajută-ți copilul Gritty să își amplifice inteligența socială oferindu-i instrumente pentru a construe relații solide. În locul criticilor sau lipsei oricărui feedback, ai putea prefera să îl însoțești în procesul de clarificare al atitudinilor și acțiunilor sale prin ceea ce Shelly Gable numește răspuns constructiv.

Cultivă contactul emoțional

Un copil ar putea fi sprijinit, informat, antrenat să fie într-o bună legătură cu propriul sine și într-o excelentă relație cu cei care sunt importanți pentru el. Relația cu sinele și relația cu ceilalți se poate învăța. Mai întâi descoperi emoțiile, le identifici la tine, le accepți, le transformi. Apoi înveți să le comunici, să formulezi o nevoie, să pui în cuvinte o cerere prin care cineva poate contribui la satisfacerea nevoii. Primești contribuția într-un anume fel. Apoi, dintr-o stare autentică de recunoștință, mulțumești. Și tot așa…

Practici comunicarea ecologică

Natura realității este sinonimă cu conflictul. Nevoile tale se ciocnesc cu alte nevoi. Asta pentru că suntem unici și oricât de extinsă ar fi compatibilitatea între două persoane, nevoile lor se activează separat și diferit. Nevoile noastre pot fi atât de variate încât să ne simțim în relație ca două lumi paralele. Și totuși, paralelismul poate fi diminuat ajutându-ne de instrumentul comunicării. Cum ar fi, comunicarea ecologică J

Omuleții care trăiesc frumos cu ceilalți sunt mai fericiți! Nu-i așa că merită efortul?


Lectură suplimentară:

Howard Gardner a popularizat conceptual de inteligențe multiple, printre ele este și inteligența interpersonală Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences.

John Mayer și Peter Salovey au lucrat asupra unui studiu “Emotional Intelligence”.

Daniel Goleman a contribit la popularizarea conceptului de inteligență emoțională în cartea sa devenită celebră Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ.

Despre răspunsul active și constructive poți studia aici “What do you do when things go right? The Intrapersonal and Interpersonal Benefits of Sharing Positive Events” de Shelly Gable.

Explorează siteul Collaborative for Academic, Social, and Emotional Learning pentru a aprofunda cunoașterea despre învățarea socială și emoțională.

Joseph Durlak și alții au coordonat o meta-analiză al propgramului de mai sus “The impact of enhancing students’ social and emotional learning: A meta-analysis of school-based universal interventions”.

Explorează și celelalte trasături

GRITCURIOZITATEARECUNOȘTINȚAOPTIMISMULAUTOCONTROLULENTUZIASMUL