Cand copiii lor sunt distrasi de la sarcina pe care o au, parintilor le trec o multime de ganduri prin cap: nu asculta, nu vrea sa fie atent, incearca sa –mi apese butoanele, viseaza,  este un copil problema, are ADHD, nu are chef, este preocupat de alte lucruri, nu este motivat, ii este teama de greseli.

Desigur ca nu exista un singur motiv care sa explice toate cauzele lipsei de atentie sau concentrare. Exista o sumedenie de motive pentru care copiii nu se concentreaza asa cum parintii lor si-ar dori. Dar asta tine de o multitudine de factori interni si externi mintii copilului.

Chiar daca am crede ca micutul nostru face asta intentionat, adica isi lasa mintea sa zburde prin alte lumi, de fapt el nu  controleaza  aceste momente in care se trezeste chiar in momentul in care parintele\ invatatorul a spus la final: ”Ai inteles?” si constata cu exasperare ca cel mic nu era acolo.

Cu toate ca pare un subiect  simplu ce se poate conecta la o definitie de cateva randuri, de fapt atentia este un subiect exptem de complex. Atentia este in stransa relatie de dependenta si interdependenta cu foarte multe functii ale creierului, cum ar fi memoria,  motivatia,  autocontrolul  s.a.m.d.

Capacitatea de a se concentra  este una dintre competentele cele mai valoroase pe are copilul tau le poate avea pentru a-si asigura reusita in viata si pentru a trai implinit.


De ce este atat de greu sa ramana concentrati, pentru unii copii?

Asa cum spuneam exista multiple cauze a lipsei de concentrare a atentiei. Exista doua tipuri principale de distragere a atentiei:

  • senzoriali
  • emotionali

Sa ne indreptam atentia asupara celor mai importante dintre motivele care duc la o slaba concentrare a atentiei copiilor.

  1. Cei mici trebuie sa faca fata atunci cand raman singuri in fata sarcinii lor, tavalugului de ganduri care le invadeaza mintea, lucru nu tocmai usor de stapanit. Daca facem un exercitiu de imaginatie, ne putem regasi noi insine (adultii) in nenumarate momente in care gandurile, emotiile care ne bantuie intr-un moment , nu ne lasa pur si simplu sa ne concentram asupra unui lucru, mai ales atuci cand asta presupune o stare de singuratate in care toata viata interioara (preocupari, ingrijorari, pierderi, entuziasm, etc) capata o forta uriasa, ce ne stapaneste involuntar mintea.  Copilaria mica este momentul in care copilul invata sa faca fata singuratatii, separarii de parinte.  Acest lucru este construit in timp si este una dintre competentele importante pe care parintele le transmite copilului sau.

Odata ajuns  singur in fata cartii sale, a sarcinii sale, copilul poate face fata mai bine sau mai stangaci acestui tavalug de ganduri, emotii, amintiri,  ce-i invadeaza mintea lasata in liniste.

Unii copii vor reusi sa-si adune gandurile si incet sa-si concetreze mintea asupra lucrului pe care-l are de facut.  Altii, din contra, fara voie se vor lasa purtati pe alte meleaguri, mintea lor va aluneca inspre ceea ce-I preocupa in profunzime, adanc in sufletul lor. Viata interioara a micului nostru cititor, se transforma astfel atunci cand zgomotul de fundal, jocul, distragerile se atenueaza iar tumultul lor interior capata o voce din ce in ce mai groasa pe masura ce-si pot auzi gandurile.

  1. Atunci cad sunt flamanzi sau sunt obositi, copiii pot avea dificultati de concentrare si este important ca parintii si dascalii sa tina cont de ritmurile copilului si de nevoile lui fiziologice, incercand sa le regleze atuci cand copilul are nevoie.
  2. Stresul sau anxietatea pot contribui major la felul in care copiii reusesc sa se concentreze. Un copil cu anxietate de separe poate sa fie atat de preocupat de starea parintilor, de faptul ca nu ar mai putea ajunge acasa sau la gradinita\scoala sa-l ia incat aceast lucru sa-i perturbe profund activitatea.
  3. Unii copii pot fi distrasi de la activitati ori sarcini pentru ca in viata lor se intampla diferite lucruri care le pot cauza traume. Abuzul emotional sau fizic cauzeaza sentimente de insecuritate iar copiii devin hipervigilenti  din cauza temerii  ca se poate intampla iar si iar.
  4. Problemele auditive pot fi de asemenea o cauza a lipsei de atentie si precizie. Daca un copil nu reuseste sa auda bine ceea ce I se cere, acest lucru poate fi interpretat ca lipsa de concentrare.
  5. De cele mai multe ori insa copiii nu reusesc sa-si pastreze atentia vie, insa din simpul motiv ca ceea ce fac in momentul respectiv nu intara in aria lor de interes. Cu alte cuvinte nu au motivatie pentru a urmarii plini de pasiune acea lectie ori activitate. Ei se plictisesc repede, devin frematatori, agitati, deseori pot deranja activitatea iar asta ii poate duce pe profesori\educatori cu gandul la o lipasa de concentrare.
  6. Lipsa atentei este una dintre cele trei caracteristici a ADHD – ului, alaturi de impulsivitate si hiperactivitate.

Multi copii se confrunta cu aceasta dificultate, iar acest lucru nu inseamna neaparat ca cel mic are o problema.  Un diagnostic poate fi pus numai de un specialist dupa o invstigare cat mai amanuntitaa situatiei copilului.

Ce-l face pe copil atent?

  • Atunci cand copilul este treaz, alert, vioi si implicat, pregatit pentru activitate,  puterea lui de concentrare este optima, comparativ cu un moment in care este plictisit sau obosit.
  • Pentru majoritatea copiilor libertatea de a alege domeniul sau activitatea in care doresc sa se implice, este un factor important pentru felul in care se vor focusa  si cat de implicati vor fi in acea activitate.
  • Lipsa distractorilor este de asemenea importanta atunci cand dorim sa captam atentia unui copil. Daca cel mic se afla intr-o lectie de pian iar in timp ce primeste o explicatie sau exerseaza , dintr-o camera alaturata se aud zgomote, este foarte posibil ca cel mic sa fie distras si incercarea de a fi “ ochi si urechi “ la profesor sa esueze.
  • Uneori atentia copiilor in timpul unei activitati le este distrasa de mici evenimente, cum ar fi caderea unui obiect de pe o masa,  sau intreruperea  de catre o persoana care intra pe usa. Ei reusesc insa sa-si replieze atentia catre lectie imediat ce distractorul a disparut.

Daca ai un copil care se confrunta cu dificultati de concentrare a atentiei,  ar fi recomandat sa-ti  iei un timp pentru a putea observa cand anume se confrunta cu acest lucru. Aceste observatii te pot conduce catre unele raspunsuri: poate fi vorba de anumite momente: inaintea  unor teme, sau inainte de masa, poate inaintea unor intrevederi,  sau inainte de scoala, ori la anumite ore.


Ce poti face?

Vestile bune legate de acest vast subiect ce ii preocupa atat de tare pe parinti si dascali, este ca atentia – capacitatea de a te concentra se poate antrena si dupa caz imbunatatii astfel incat calitatea vieii copilului si a viitorului adult sa creasca.

Din fericire sunt multe lucruri pe care le poti face atunci cand cel mic are o dificultate de concentrare a atentiei.  De asemenea sunt lucruri pe care le poti face si tu atunci cand ai aceasta problema.  Iata cateva dintre posibilitatile pe care le ai:

  • Sa reusesti sa actionezi la timp.
  • Sa te informezi corect asupra acestui subiect.
  • Poti lucra chiar tu impreuna cu cel mic pentru a-l ajuta sa-si imbunatateasca puterea de concentrare, prin diferite modalitati, de exemplu sa setezi o limita de timp, sa-l inveti sa mediteze (poti face acest lucru chiar sub indrumarea unui psiholog) .
  • Sa vorbesti cu cel mic despre acest lucru.
  • Sa urmaresti specialisti care lucreaza impreuna cu cei mici pentru a le antrena “muschiul atentei”.

Acum ca ti-ai indreptat atentia catre articolul meu, ramane sa incheiem observand la ce nivel a fost atentia ta? Prin urmare, iti amintesti oare cum se numeau cele doua mari categorii de factori distractori ai atentiei?


Bibliografie:

Focus de Daniel Goleman

Dor de Marina Badea


Autor: Laura Borzea, psiholog, partener Gritty Education, fondator al proiectului Leagănul Vieții