Interiorul nostru este plin de viață și această bogație interioară este, așa cum am văzut în articolul precedent, cea care ne absoarbe cel mai mult din atenție. Fie că vorbim despre emoții, despre gânduri, preocupări, îngrijorari sau chiar entuziasm, mintea noastră este cel mai adesea sustrasă de la sarcinile cotidiene tocmai către acest univers interior. Care este rezultatul? Ce putem face? Cât este de eficient să fi deconectat de una dintre lumile tale? Cât de mult poate rătăci mintea noastră, astfel încat să rămânem ancorați în realitate și la ce ajută totuși un pic de libertate a minții, am vazut într-o primă parte a acestui articol.
Acum poate că este necesar să stim ce putem face în aceste condiții în care nu ceea ce se întamplă în jur ne distrage cel mai mult, ci ceea ce se întâmpla chiar înăuntrul minții noastre.
De ce aici si acum?
Oare există cineva sau ceva care să ne învete cum putem să ținem în frâu aceste două calități ale minții noastre: a fi concentrat și a fi liber? Ce poate face să tacă sporovaiala din mintea noastră și totuși să putem avea și o atenție vie? Cercetările asupra creierului ne conduc către o anumită activitate ce poate aduce liniștea și echilibrul în circuitele neuronale, o stare de prezență conștientă prin concentrarea asupra momentului prezent, numită stare de meditație sau mindfulness. Meditația este o modalitate de a opri mintea din hoinareală și ruminații, reușind astfel să înregistrăm cât mai mult din ceea ce se petrece aici și acum.
Cu toate că această practică este o tradiție străveche în unele culturi, meditația a devenit extrem de evocată în timpurile noastre, din ce în ce mai prezentă în practicile unor specialiști, în școli și în casele noastre. Atenția este implicată în meditație și meditația poate îmbunătăți procesul atenției.
Studiile sugerează că intervențiile bazate pe atenție sunt conectate cu performanța atletică. Se constată că practica meditației crește nivelul stării de flux, atașamentul și angajamentul față de comportamentele orientate către obiective și nivelurile de atenție și motivație în timpul antrenamentelor și competițiilor.
Meditația este o bună modalitate de a reduce stresul, de a opri ruminațiile și sporovăiala inutilă a minții, dar este și procesul obișnuit prin care ne putem antrena mintea în scopul creșterii capacitații de concentrare a atenției. Oamenii folosesc meditația, de asemenea, pentru a crește gradul de conștientizare, de conectare la propria persoană, dar o folosesc și ca practică pentru a dezvolta alte obiceiuri și sentimente benefice, o stare de spirit și o perspectivă pozitivă, autodisciplină, un somn odihnitor. Este folosită chiar ca și facilitator al unei toleranțe crescute la durere.
Dacă privim din perspectiva minții rătăcitoare, cea care ne sabotează unele activitați, meditația poate fi un bun mecanism de antrenare a atenției, de întoarcere conștientă asupra momentului prezent.
Cum puem folosi în beneficiul nostru și al copiilor practica meditației și care sunt infuențele acestei practici?
- Reduce stresul. Acesta este unul dintre cele mai frecvente motive din care oamenii încearcă meditația. Stresul determină niveluri crescute ale hormonilor stresului. Acest lucru poate avea efect asupra somnului nostru, asupra performanței, poate contribui la oboseală și la o gândire împraștiată.
- Controlează anxietatea. Prin faptul că meditația poate infuența nivelul de stres, putem avea astfel o îmbunătățire a nivelului anxietății. Un studiu a relevat faptul că 8 săptămâni de meditație au ajutat la reducerea simptomelor de anxietate la persoanele cu tulburare de anxietate, împreună cu îmbunătățirea reactivitații la stres și a rezilienței.
- Îmbunătățește conștiința de sine și autoreflecția. Meditația ajută la dezvoltarea unei întelegeri mai puternice asupra propriei persoane, la conștientizarea gândurilor și a obiceiurilor, revizuindu-le în metode mai constructive, deschizând posibilități mai creative de rezolvare a problemelor.
- Crește abilitatea de a redirecționa și de a susține atenția. Atenția este un muschi ce se poate antrena. Meditația cu atenție focalizată ajută la cresterea forței de concentrare.
- Un alt studiu asupra atenției a constatat că persoanele care au ascultat o bandă de meditație au avut o atenție și o precizie îmbunătățite în timp ce îndeplineau o sarcină.
Meditația poate restructura tiparele mentale care contribuie la rătăcirea minții și la o atenție slabă.
- Îmbunătățește memoria și claritatea gândirii. Focalizarea îmbunătățită care se poate obține prin meditație regulată antrenează memoria.
- Poate genera sentimente și acțiuni pozitive față de propria persoană și față de ceilalți, crește compasiunea, pozitivitatea și empatia.
- Poate, de asemenea, ajuta la combaterea dependențelor. Disciplina mentală pe care oamenii o dezvoltă prin meditație îi poate ajuta să rupă dependențele prin creșterea autocontrolului și a conștientizării factorilor declanșatori ai comportamentelor dependente.
- Îmbunătățește somnul. Meditația ajută să ne angrenăm atenția și să o decentrăm din zona gândurilor hoinare, care duc adesea la insomnie. Ajutându-ne să ne relaxăm corpul, eliberând tensiunea și plasându-ne într-o stare pașnică în care este foarte probabil să adormim, meditația poate scurta timpul necesar adormirii și crește calitatea somnului.
Poate că ați mai citit până acum despre beneficiile meditației și chiar ați încercat să o practicați. Dacă ați reușit să faceți asta cu succes, atunci probabil că acest articol v-a întărit convingerile legate de benefiicile unei activități de antrenare a atenției precum meditația. Dacă nu ați făcut-o încă sau nu ați reușit să obțineți rezultatele pe care vi le-ați fi dorit, sfatul nostru/meu este să nu renunțați. O idee ar fi să o luați încetul cu încetul, încercând să faceți asta zilnic, iar pentru început intervalul alocat poate fi de doar 5 minute. În timp, vă veți crește toleranța și capacitatea de a rămâne în contact cu propriile trăiri, gânduri și impulsuri și veți reuși să măriți acest interval, bucurându-vă din ce în ce mai mult de beneficiile meditației. În cele din urmă, perseverența este cea care dă roade!
Autor:
Laura Borzea, colaborator Gritty Education
Comenteaza